Sunduğumuz hizmet ile ilgili müşterilerimizden gelen ve ileride gelecek olan tazminat taleplerinde aşağıdaki prosedürü uygularız
Tazmin Başvurusu
Tazmin sürecinin başlatılabilmesi için, müşterinin gönderi yaptığı çıkış birimine ya da gönderinin varış yaptığı birime veya hizmet alınan birimin bağlı olduğu Can Grup A.Ş. Kargo Bölge Müdürlüğü’ne yazılı başvuru yapması esastır. Kargonun göndericisi veya alıcısı konumunda yer almayan 3. şahıslar tazmin başvurusunda bulunamazlar.
Tazmin Talep Dilekçesine buradan ulaşabilirsiniz.
Başvuru dilekçesinde bulunması gereken bilgiler:
• Başvuru sahibinin ad-soyadı, adresi, telefon numarası, e-posta adresi
• Tazmine konu gönderiye ilişkin gönderici ve alıcı ismi
• İadeli taahhütlü posta ile başvuru.
• Hasar / zıya halinde gönderi içeriğinin değerini teşvik edici resmi nitelikte belge, (gönderilen ürüne ait satış faturası yoksa alışa istinaden fatura, fiş vb.), ürüne ait belge bulunmaması halinde emsal fatura, ticari gönderilerde ayrıca taşıma tarihine ait ürün sevk irsaliyesi (“213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin (5) numaralı bendine göre sevk irsaliyesi düzenlenmesi şarttır.”)
Ambar tesellüm fişinin fotokopisi (varsa ibraz edilmeli)
Taşıma faturası bilgileri (Gönderi kodu/ Taşıma faturası numarası ve tarihi)
• Gönderi içeriği hakkında bilgi, zararın hangi sebeple ve ne şekilde meydana geldiğine dair açık ve anlaşılır anlatımlar.
• Kargo içeriği tamir edilecek ürün ise servis formu, tamirat yapıldığına ilişkin fatura, değişen parça faturaları, hasarlı ürüne ait fotoğraf
• Geç teslimat gibi, somut eşya zararını içermeyen dolaylı zarar iddialarında dilekçedeki her bir iddiayı teşvik edici belgeler ile gönderi içeriğine dair teşvik edici belgeler.
(İstenen belgelerin müşterinin elinde bulunmaması halinde bu husus gerekçesiyle birlikte dilekçede belirtilir.)
• Talep edilen tazminat tutarı
• Başvuru sahibinin banka hesap bilgileri (IBAN numarası)
Şube/Acente tarafından ya da müşteri tarafından doğrudan İÇ DENETİM VE HASAR YÖNETİCİ sine gönderilir ve evraklar işleme alınıp kontrol edilir. Kontrol sonucunda dilekçe veya eklerinde eksiklik görülmesi halinde müşteriden eksik bilgi ve belgelerin 3 iş günü içinde tamamlanması istenir. İÇ DENETİM VE HASAR YÖNETİCİ si başvuru kapsamına göre gerekli gördüğü durumlarda, yukarıda belirtilmeyen ek bilgi ve belgeleri de isteyebilir.
Eksik bilgi ve belgelerin müşteri tarafından ibrazı üzerine değerlendirme aşamasına geçilir. Eksiklikler müşteri tarafından verilen süre içerisinde tamamlanmaması halinde değerlendirme aşamasına geçilmeden başvuru reddedilir.
İstenilen belgelerin eksiksiz olarak teslimi tazmin talebinin kabul edileceği anlamına gelmemektedir.
Zayi (kayıp) nedeniyle yapılan başvurularda gönderi için Türkiye çapında tüm birim ve aktarma merkezlerinde araştırma süreci başlatılır. Hasar/gecikme nedeniyle yapılan başvurularda gönderinin çıkışından alıcıya teslim edileceği ana kadar tüm geçiş güzergâhlarından görüş ve tutanaklar istenir.
Kayıp kargonun bulunmaması halinde, ürünün bedelini gösteren taşıma tarihli sevk irsaliye / fatura ibrazının yapılamaması ve tazmin dilekçesinde talep edilen tazminat tutarının neye göre belirlendiğinin belli olmadığı durumlarda ise Türk Ticaret Kanunun 882. maddesine uygun olarak SDR* kuru üzerinden kargonun tazminat bedeli belirlenir. SDR bedeli yüksek, talep edilen bedel düşük ise talep edilen bedel üzerinden ödeme onayı verilir.
*SDR : Özel Çekme Hakkı’dır. Özel Çekme Hakkı, eşyanın taşıma amacıyla taşıyıcıya teslim edildiği tarihteki veya taraflarca kararlaştırılan diğer bir tarihteki, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca belirlenen değerine göre Türk Lirasına çevrilir. SDR kuru günlük olarak Merkez Bankası tarafından belirlenmektedir. Bu kur https://www.tcmb.gov.tr/kurlar/kurlar_tr.html sitesi üzerinden kontrol edilir. SDR kuru kargonun faturalandırıldığı tarihteki kur baz alınarak hesaplanmaktadır. (SDR Kuru*8,33*desi=ödenecek miktar)
Araştırma, görüş isteme süreci tamamlandıktan sonra İÇ DENETİM VE HASAR YÖNETİCİ dosya üzerine yaptığı olumlu veya olumsuz görüşüyle birlikte dosyayı YÖNETİM KURULU onayına gönderir.Can Grup A.Ş. Kargo A.Ş. araştırma sonucunda istenilen bilgi/belge, görüş ve değerlendirmeyi inceleyerek, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine göre, tazmin talebini reddetme hakkını haizdir
Tazmin talebinin kabul edilmesi:
Tazmin talebinin kabul edilmesi halinde, bireysel müşterilerden ibraname ve gider pusulası imzalaması, Vergi Usul Kanunu uyarınca faturaya tabi müşterilerden ibraname ve Can Grup A.Ş. Kargo A.Ş.adına tazmin faturası düzenlemesi istenir.
İbraname ve gider pusulası örnekleri müşteriye imzalatılmak üzere ilgili Bölge müdürlüğü ne gönderilir.
İstenen belgeler düzenlenip imzalanarak müşteri tarafından Şube/Acenteye teslim edildikten sonra İÇ DENETİM VE HASAR YÖNETİCİ ’ne gönderilir. İÇ DENETİM VE HASAR YÖNETİCİ tarafından ilgili belgeler sisteme eklendiğinde onaylanan tazmin bedeli Can Grup A.Ş. Kargo A.Ş finans müdürlüğü tarafından müşterinin Banka Hesabına yatırılır.
Tam tazminat ödenmesi halinde tazmine konu hasarlı gönderi müşteriden geri alınır.
Tazmin Talebinin Reddedilmesi:
Tazmin talebinin reddedilmesi halinde müşterinin sistemde tanımlı mail adresine mail ile ya da ilgili birim tarafından müşteriye başvuru sonucu hakkında bilgi verilir. Müşterinin tazmin sonucuna itiraz etmesi halinde yukarıda belirttiğimiz aynı prosedür uygulanarak tekrar değerlendirme yapılır.
Can Grup A.Ş. Kargo A.Ş. kusurundan kaynaklanmayan haller ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ve ilgili mevzuata belirtilen sorumsuzluk nedenlerinin varlığı halinde kargonun hasar ve zıyaından şirketimiz sorumlu değildir.
Tazmin Talebinin Reddedilme Nedenleri;
• TTK m.864 kapsamında gönderenin kusursuz sorumluluğunun düzenlendiği haller,
• Gönderici tarafından kargonun ambalajının hiç veya yeterli olarak yapılmaması,
• Yasalarca yasaklanmış, Posta Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nin 19/f maddesine göre; ilgili mevzuat ile alınması, satılması, taşınması veya elden ele geçmesi yasak edilen her türlü madde
• Gönderici ya da alıcı dışında 3. bir kişinin tazminat talebinde bulunması,
• Ürünün, taşıma yapan firmaya teslim edildiğinin ispatlanamaması (Şubeye teslim anındaki ATF),
• Ürünün sigortasız sorumluluk belgesi ile taşınması**,
• Gönderici / alıcı ile Şirketimiz arasındaki akdedilmiş bir taşıma sözleşmesi var ise sözleşme koşulları,
• Tazmine konu olan talep edilen ürün ile sistemde yazan ürün içeriğinin örtüşmemesi,
• Bilgi / belge verilememesi,
• Alıcıya teslimat yapıldıktan sonra şikâyet bildirimi olması,
• Can Grup A.Ş. Kargo A.Ş. Operasyonel Taşıma Standartları dışında ürün gönderilmesi
Uyuşmazlık Halinde;
Taşımacılıktan kaynaklı doğacak ihtilaflarda tek yetkili merci KOCAELİ Mahkemeleri ve İcra Daireleri’dir.